Sağlık Sektörü Harcamalarının Makroekonomik Göstergeler Üzerindeki Etkisinin Analizi - Bağcı, Erdem; Kemaloğlu, Şulenur (My University, 2023)
Bu çalışmanın amacı sağlık harcamalarının makroekonomik göstergelerle ilişkisini kapsamlı bir şekilde ortaya koymaktır. Bu çerçevede, seçilen ülkeler AB üyeliğine sahip 2019 yılı GSYİH değeri en yüksek 5 ülke; Almanya, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya olarak belirlenmiştir. Makroekonomik göstergelerden, gayri safi yurt içi hasıla, kişi başına gayri safi yurt içi hasıla, tüketici fiyat endeksi, sanayi üretim endeksi, büyüme oranı, işsizlik ve işgücüne katılım oranı bağımsız değişkenlerdir ve ilgili veriler 1992-2019 yılını kapsamaktadır. Panel veri analiz yöntemine göre yapılan çalışmada, Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu 6 ülkede sağlık harcamalarında meydana gelen artıştan en çok etkilenen değişken gayri safi yurt içi hasıladır ve negatif olarak etkilendiğini söylemek mümkündür. Yalnızca Türkiye’de sağlık harcamalarının tüketici fiyat endeksi üzerinde etkisi anlamlı ve pozitiftir. İşsizlik değişkeninin sağlık harcamalarıyla uzun dönem ilişkisi tüm panelde anlamlı ve pozitiftir. Tüm panel incelendiğinde sağlık harcamalarının; gayri safi yurt içi hasıla, kişi başına gayri safi yurt içi hasıla, işsizlik, büyüme oranı, tüfe ve sanayi üretim endeksi ile anlamlı bir ilişkisi bulunmaktadır. İşgücüne katılım oranı ile de anlamsız bir ilişki tespit edilmiştir.
Keywords: İktisat