Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.11779/1440
Title: Uluslararası hukukun grı̇ alanı olarak sı̇ber faalı̇yetler eksenı̇nde devletı̇n egemenlı̇ğı̇ne ilı̇şkı̇n güncel tartışmalar
Authors: Erson Asar, Bilge
Keywords: Uluslararası Hukuk
Grı̇ Alan
Sı̇ber Faalı̇yetler
Publisher: On İki Levha Yayıncılık
Source: Erson Asar, Bilge, (2020 Şubat). Uluslararası hukukun grı̇ alanı olarak sı̇ber faalı̇yetler eksenı̇nde devletı̇n egemenlı̇ğı̇ne ilı̇şkı̇n güncel tartışmalar, in Karagöz, H., Tütüncü, A., Civelek Ç.S., Uysal, C. (eds.) Uluslararası Hukukta Güncel Sorunlar Kongresi 21-22 Şubat 2019, Oniki Levha Yayıncılık.
Abstract: Siber alan, veya başka bir deyişle siber uzay, mekandan ve zamandan soyutlanmış bir alana işaret etmektedir. Bu alan,kara, hava, deniz ve uzaydan sonra kendine özgü bir yapısı olan 5. bir alan olarak tanımlanmaktadır. İlk zamanlardadevletlerin çok fazla ilgilenmedikleri bu alan, internet kullanımının 21. yüzyılda giderek artmasıyla siber suçlar, kişisel verilergibi alanlarda düzenleme ihtiyacıyla dikkat çekici hale gelmiştir. Bunun da ötesinde, Estonya’nın maruz kaldığı DDoS türüsaldırılarla başta devlet kurumları olmak üzere ülkede pek çok kurumun siber altyapılarının birkaç gün çalışmaması,uluslararası toplumun siber alandaki uluslararası hukuk kurallarını belirleme ihtiyacını su yüzüne çıkarmıştır. Uluslararasıhukukun klasik egemenlik kurallarının siber alana uygulanması, alanın kendine özgü ve insan yaratımı yapısı nedeniyleciddi bir zorluk olarak ortaya çıkmaktadır. Siber alanda devletin egemenliğine ilişkin ortaya atılan görüşlerin eksenindeülkesel egemenlik kavramı bulunmaktadır ancak bu kavrama atfedilen değer, siber uzayın devletler dışı aktörleri de içinealacak bir egemenliği yeterli düzeyde karşılamamaktadır. Siber alanda yapılan siber alanın bağımsızlığı, res communis,siber alanda devletlerin mutlak egemenliği ve devletlerin kısmi egemenliği tartışmaları, alana ilişkin farklı değerlendirmeleriortaya koysalar da hiçbiri yerleşik bir siber egemenlik anlayışını yansıtmamaktadır. Bu nedenle siber alanın sui generis yapısı dikkate alınarak konunun çok aktörlü ve fiziksel sınırların ve zamanın ötesine taşan yapısı göz önünde tutularak bağlayıcı bir hukuk düzenine kavuşturulması gerekmektedir.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.11779/1440
ISBN: 9786257953313
Appears in Collections:Hukuk Fakültesi Koleksiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

82
checked on Jan 20, 2025

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.