Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.11779/939
Title: Özyinelemeli Sinir Ağları ile Türkçe Doğal Dil Üretimi
Other Titles: Turkish natural language generation via recurrent neural networks
Advisors: Gökmen, Muhittin
Keywords: Doğal dil üretimi
Derin öğrenme
Özyinelemeli sinir ağları
Veri kümeleri
Türkçe
Publisher: TÜBİTAK
Source: Demir, Ş. (June 01, 2018). Özyinelemeli sinir ağları ile Türkçe doğal dil üretimi. (TÜBİTAK)
Abstract: İnsanlar arasındaki iletişimi sağlayan doğal diller, zaman içinde insanlarla etkin ve kullanıcı dostu etkileşim kurabilmek amacıyla sistemler ve yazılımlar tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Tıpkı insanlar gibi sesli veya yazılı doğal dil ifadelerini anlayabilen ve sonrasında kullanıcıların beklentilerini karşılayabilen dil tabanlı teknolojiler (örn. arama motorları, bilgisayar destekli eğitici sistemler ve diyalog sistemleri) bu motivasyonla ortaya çıkmıştır. Bu çalışmalarda, problemin doğası ve hedef dilin yapısındaki zorluklara ek olarak insanların doğal dilleri nasıl öğrendiğini ve kullandığını modellemedeki kısıtlar başarım oranlarını etkilemiştir. Günümüzde, dil tabanlı teknolojiler insanlar tarafından yaygın şekilde kullanılıyor olsalar da (örn. Google Arama Motoru ve Apple Siri), ulaşılan teknolojik seviye hedef dile göre çeşitlilik göstermektedir. Sondan eklemeli ve zengin dil yapısı ile Türkçe geliştirilen teknolojik çözümler ve üretilen veri kaynakları açısından pek çok doğal dilin gerisinde kalmaktadır. Ayrıca, bugüne kadar Türkçe dil teknolojileri konusunda yapılan çalışmaların ağırlıklı olarak dili işleme, anlama ve analiz etmeye dönük (örn. kelimelerin morfolojik analizi, özel isim tespiti, bağlılık çözümlemesi, metin sınıflandırma ve metin özetleme) olduğu gözlemlenmektedir. Türkçe dil üretimi konusunda sınırlı yeteneklere sahip ve akademik seviyede kalarak devamı getirilmemiş birkaç çalışma mevcuttur. Fakat bu çalışmalar karmaşık sayılabilecek dilbilimi teorileri ile ifade edilen içerik ifadelerini cümlelere dönüştürmekten öteye geçmemiştir ve başka uygulamalarla entegre olarak test edilmemiştir. Bu çalışmada, Türkçe dilinin derin öğrenme tabanlı bir sistem (dil aracı) ile otomatik olarak üretimi hedeflenmektedir. Bu sistemin, girdi olarak verilen içerik ifadelerini Türkçe dili kurallarına uygun ve anlaşılır cümlelere dönüştüreceği öngörülmektedir. Literatürdeki en kapsamlı Türkçe dil üretimi sistemi olması planlanan bu çalışmada son yıllarda pek çok dil teknolojisinde başarımı ispat edilmiş diziden diziye öğrenebilen (örn. kelime dizisinden başka bir kelime dizisi) özyinelemeli sinir ağı yapıları kullanılacaktır. Bu ağların sağladığı dinamiklik ile farklı çeşitler (örn. uzun kısa süreli bellek ve girişli özyinelemeli birim) ve genişlemeler (örn. dikkat mekanizması) denenecektir ve başarımı en yüksek sinir ağı mimarisi belirlenecektir. Buna ek olarak, sinir ağlarının kullanımı bazı faktörlerin (örn. bağlam bilgisi ve kullanıcı tercihleri) sisteme entegrasyonuna ve üretim aşamasına olan etkilerinin incelenmesine imkân sağlayacaktır.
Natural languages that provide communication between people have begun to be used by systems and software over time in order to enable effective and user-friendly interaction with people. Language-based technologies that can understand spoken or written natural language expressions as people do and then meet the expectations of users (e.g., search engines, computeraided education systems, and dialogue systems) have emerged with this motivation. In addition to the nature of the problem and the structural difficulties of the target language, the constraints on modeling how people learn and use natural languages have affected the performance of these studies. Nowadays, although language-based technologies are widely used by people (e.g., Google search engine and Apple Siri), the achieved technological level varies depending on the target language. According to the developed technological solutions and produced data sources, Turkish with exclusively suffixing and rich language structure lags behind many natural languages. Furthermore, it is observed that studies conducted on Turkish language technologies to date have mainly focused on processing, understanding and analysis of the language (e.g., morphological analysis of words, named entity recognition, dependency parsing, text classification, and summarization). When it comes to Turkish language generation, there are a few studies of limited capabilities that have remained at the academic level with no continuation. However, these studies have never been more than transforming the content expressed via complex linguistic theories into sentences, and have not been tested after being integrated into other applications.
Description: Proje Grubu: TÜBİTAK EEEAG ProjeSayfa Sayısı: 83Proje No: 117E977Proje Bitiş Tarihi: 01.08.2020Metin Dili:Türkçe
URI: https://hdl.handle.net/20.500.11779/939
Appears in Collections:Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Koleksiyonu
TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection
TÜBİTAK / Avrupa Birliği Destekli Yayınlar

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Project.pdf
  Until 2089-02-14
Sunum Dosyası50.1 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

56
checked on Jan 13, 2025

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.